Oletko velkakierteessä?

Tänä päivänä yhä useampi ihminen ajautuu velkakierteeseen. Velkakierteessä eläessä kaikki tuntuu raskaalta, kun mielessä pyörivät vain raha-asiat ja joudut miettimään miten selviytyä taas seuraavasta päivästä. Oireet heijastavat oman jaksamisen lisäksi myös usein läheisiin ihmisiin tai ihmissuhteisiin. Velkakierre on raskas taakka kantaa, mutta velkakierteestä on mahdollista päästä irti! Tältä sivustolta löydät kaiken tarvittavan tiedon mitä tarvitset, jotta saat taas taloutesi tasapainoon.

 

Määritä nykytila ja vaihtoehdot

Ihan ensimmäiseksi sinun määrittää nykytilasi. Jos tämä tuntuu liian raskaalta, niin pyydä jotain läheistä ihmistä tueksi. Kaikki alkaa siitä, että teet itsellesi talousarvion. Tee lista kaikista nykyisistä lainoista sekä osamaksuista ja laske voitko maksaa niitä kuukausituloillasi. Jos lainoja on useasta eri paikasta, niin todennäköisesti et enää selviä kuukausilyhennyksistä, vaan tarvitset joka kuukausi uuden lainan maksaaksesi vanhoja pois.

Tällöin sinulla on käytännössä kolme vaihtoehtoa

  1. Anna nykyisten laskujen mennä perintään ja sovi niistä maksusuunnitelmat
  2. Hanki yksi niin suuri laina, että voit maksaa sillä KAIKKI vanhat lainat pois
  3. Maksa osa laskuista ja anna loppujen mennä ulosottoon

Päätöksesi tueksi sinun on hyvä tietää eri vaihtoehtojen seuraamukset ja niistä kerrotaan seuraavissa kappaleissa.

 

Sovi perintätoimistojen kanssa maksusuunnitelmat

Jos rästissä olevat laskut ovat summaltaan niin suuria, ettet pysty hoitamaan niitä kerralla pois, niin anna niiden mennä perintään ja sovi perintätoimistojen kanssa maksusuunnitelmat. Näin toimien voit maksaa laskun useammassa erässä, mutta huono puoli on se, että perintätoimisto veloittaa maksusuunnitelman laatimisesta lisäkuluja. Jos sinulla on rästissä niin monta laskua, ettet pysty noudattamaan uusia maksusuunnitelmia, niin silloin maksusuunnitelmista on turha sopia ja ne aiheuttavat vain ylimääräisiä kuluja. Perinnästä ja perinnän kuluista voit lukea lisää sivulta Maksu myöhässä.

 

Yhdistelmälaina

Yhdistelmälainalla tarkoitetaan tässä tapauksessa lainaa, jolla maksat kaikki vanhat lainat pois. Lainojen maksaminen uudella lainalla ei yleisesti ottaen ole järkevää, mutta joissain tapauksissa se on kuitenkin se kaikkein paras ja halvin ratkaisu. Jos lainojen yhdistämisellä pystyt katkaisemaan lisävelkaantumisen tai välttämään perinnästä, oikeudenkäyntikuluista ja ulosotosta aiheutuneet lisämaksut, niin yhdistelmälaina on silloin kaikkein halvin ja paras ratkaisu. Tällöin säästät myös luottotietosi, jolloin normaalin arjen pyörittäminen on helpompaa. Yhdistelmälainaa voit hakea esim. Kulutusluotot tai Kilpailuta lainat.
 
 

 
 

Yhdistelmälaina kivijalkapankista

Kivijalkapankeilla tarkoitetaan perinteisiä suomalaisia pankkeja kuten Osuuspankki, DanskeBank, Nordea, S-pankki ja niin edelleen. Jos onnistut saamaan näistä lainaa, niin niiden tarjoama lainakorko on todennäköisesti kaikkein halvin. Ongelmaksi voi tulla se, että pankit vaativat lainalle vakuuksia. Jos sinulla on jotain omaisuutta jonka voit asettaa lainan vakuudeksi (esim. asunto-osake, tontti tai vastaavaa), niin voit yrittää hakea pankista lainaa tätä vakuuttaa vastaan. Vakuudetonta lainaa kivijalkapankista ei todennäköisesti myönnetä kun lainaneuvottelija kuulee mihin tarkoitukseen lainaa ollaan hakemassa. Tässä on hyvä tietää, että esim. auto ei käy lainan vakuudeksi.

Jos sinulla ei itselläsi ole asettaa mitään lainan vakuudeksi, mutta saat jonkun muun (esim. vanhempasi) takaamaan lainasi, niin sitä kannattaaa ehdottomasti yrittää. Yleisesti ottaen pankit kyllä myöntävät lainaa jos vain vakuudet ovat kunnossa.

 

Yhdistelmälaina ilman vakuuksia

Internetistä löytyy useita lainantarjoajia jotka myöntävät vakuudetonta lainaa. Tällöin vuosikorko on korkeampi, mutta vertailemalla lainoja on mahdollista löytää laina jonka kulut on hyväksyttävissä. Lisäksi kun vertaat vakuudettomia lainoja, niin on hyvä tarkistaa onko lainaehdoissa mainintaa mahdollisesta lisälainasta. Kun tavoitteena on päästä ulos velkakierteestä, niin on erittäin tärkeää, ettet jatkossa joudu ottamaan uusia lainoja muualta. Tämän vuoksi kannattaa valita lainapaikka mistä saat tarvittaessa vanhan lainan päälle hieman lisää lainaa, jottet ole kohta samassa pisteessä, että laskuja sataa useasta eri paikasta. Yhdistelmälainaa voit hakea esim. Kulutusluotot tai Kilpailuta lainat.
 
 

 
 

Päästä laskut ulosottoon

Viimeinen vaihtoehto on päästää laskut ulosottoon. Tällöin kannattaa maksaa kaikki pienimmät laskut pois ja antaa suurimpien mennä ulosottoon. Tämä sen vuoksi, että ulosottoon menevien laskujen määrä kannattaa minimoida oikeudenkäynti- ja ulosottokulujen minimoimiseksi. Oikeudenkäynti- ja ulosottokuluista voit lukea lisää sivulta Maksu myöhässä.